Πληροφορίες Για Τις Φυλές

Από τι εξαρτάται το μέγεθος των σκύλων; Μελέτη αποκαλύπτει γιατί μερικά σκυλιά είναι τόσο μικρά

Από τι εξαρτάται το μέγεθος των σκύλων;
Από τα Τσιουάουα που είναι αρκετά μικροσκοπικά ώστε να χωρέσουν σε μια τσάντα έως το πιο μεγάλο mastiff, τα σκυλιά έχουν ένα απίστευτο και επιστημονικά αινιγματικό εύρος μεγεθών.

Από τι εξαρτάται το μέγεθος των σκύλων; Μελέτη αποκαλύπτει γιατί μερικά σκυλιά είναι τόσο μικρά

“Τα σκυλιά έχουν το μεγαλύτερο εύρος μεγέθους οποιουδήποτε υπάρχοντος θηλαστικού” δήλωσε ο βιολόγος Gordon Lark του πανεπιστημίου της Γιούτα. “Μια από τις μεγάλες ερωτήσεις προς απάντηση, είναι το από που προέρχεται αυτό το εύρος μεγεθών”.
Ο κύριος Lark και οι συνάδελφοι του πιστεύουν ότι έχουν βρει την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Ένα κομμάτι DNA που ρυθμίζει την ανάπτυξη των σκύλων και καθιστά τα μικρόσωμα σκυλιά μικρόσωμα.

Έρευνα DNA

Για να βρουν τις γενετικές ενδείξεις για το μέγεθος των σκύλων, οι ερευνητές ζήτησαν την βοήθεια εκατοντάδων σκύλων της φυλής Portuguese Water Dog. Συνέλεξαν δείγματα DNA και κράτησαν αρχείο σωματικού μεγέθους για τον κάθε σκύλο.
Η συγκεκριμένη φυλή έχει ένα αξιοσημείωτο εύρος μεγέθους της τάξεως των 11 έως και 34 κιλών. Αναλύοντας το γενετικό τους υλικό, οι επιστήμονες βρήκαν το κομμάτι που σχετίζεται με το μέγεθος τους.
Το απόσπασμα του DNA δεν είναι στην πραγματικότητα ένα γονίδιο – λέγεται ρυθμιστική ακολουθία. Αυτή η ακολουθία βρίσκεται δίπλα σε ένα γονίδιο που ρυθμίζει μια πρωτεϊνική ορμόνη που προκαλεί ανάπτυξη και βοηθά τον άνθρωπο και άλλα θηλαστικά να αναπτυχθούν από τη γέννηση έως την εφηβεία.

“Στα μικρόσωμα σκυλιά, μία ή περισσότερες μεταλλάξεις στην ρυθμιστική ακολουθία καταστέλλουν τη δραστηριότητα του γονιδίου, οπότε δεν παράγεται η απαραίτητη ορμόνη, αποτρέποντας αποτελεσματικά να υπάρξουν Τσιουάουα μεγέθους Λαμπραντόρ”. Δήλωσε ο Lark.

“Δεν υπάρχει αυτή η ακολουθία σε μεγάλα και μεσαία σκυλιά”. Δήλωσε ο Kevin Chase, μέλος της ομάδας μελέτης του Πανεπιστημίου της Γιούτα. “ Έτσι οι Μεγάλοι Δανοί μπορούν να φτάσουν στο κανονικό τους μέγεθος. Άλλο γενετικό υλικό που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί πιθανότατα να συμβάλλει στο μέγεθος αυτών των σκυλιών” πρόσθεσε.
Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα τους, που αναλύθηκαν στο τεύχος του περιοδικού Science της 6ης Απριλίου, οι ερευνητές εξέτασαν 3.241 άλλα σκυλιά από 143 διαφορετικές φυλές. Τσιουάουα, Μπουλντόγκ, Κανίς, Αγίου Βερνάρδου, Ιρλανδούς λύκους και Κανίς μεγαλύτερου μεγέθους (standard poodles) ήταν κάποιες από τις φυλές που εξετάστηκαν.
Σε όλες τις μικρές φυλές βρέθηκε η ίδια ρυθμιστική αλληλουχία.
“Όλα τα σκυλιά κάτω από 20 κιλά έχουν την ίδια ίδια ρυθμιστική αλληλουχία», είπε ο Lark. “Αυτό είναι εξαιρετικό.”
Παραδόξως, τα Ροτβάιλερ έχουν επίσης την ακολουθία, άλλοι γενετικοί παράγοντες πιθανόν να επηρεάζουν το μέγεθος τους, δήλωσε ο Chase.

Από τον λύκο στον σκύλο

Οι σκύλοι προήλθαν από τους λύκους περίπου πριν από 12,000 χρόνια. Επειδή η συγκεκριμένη αλληλουχία του DNA βρέθηκε σε όλα τα μικρόσωμα σκυλιά παντού στον κόσμο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γενετικές οδηγίες για τη δημιουργία μικρών σκύλων πρέπει να είναι εξίσου παλιές.
“Αφού βρίσκεται η αλληλουχία σε όλα τα μικρά σκυλιά, είτε εισήλθε σε σκύλους όταν πρώτα είχαν εξημερωθεί, είτε ήρθε από ένα μικρό λύκο από τον οποίο κατάγονται τα σκυλιά”, δήλωσε ο Lark, σημειώνοντας ότι η ακολουθία δεν βρίσκεται στους λύκους σήμερα.
Οι ερευνητές λένε ότι μικρά σκυλιά πιθανότατα πολλαπλασιάστηκαν επειδή οι άνθρωποι τους είδαν ως καλούς συντρόφους.
“Τα μικροσκοπικά σκυλιά δεν είναι ιδιαίτερα λειτουργικά”, δήλωσε ο Chase, ο οποίος είναι  ιδιοκτήτης ενός Κανίς μίξη με Μάλτας. “Δεν κυνηγούν μαζί σου. Δεν προστατεύουν το σπίτι σου. Δεν τραβούν καρότσια. Είναι απλώς μικρά και γλυκά.”

πηγή: Livescience.com